Sağlık

Dikkat! Sürekli kötü haber okumak bağımlılık yapar.

Kötü haberlerin merak duygusunu artırdığını ve bir süre sonra bağımlılık yarattığını belirten uzmanlar, ‘Doomscrolling’ olarak tanımlanan kötü haber okuma eğiliminin kişide korku, kaygı, irkilme hissi, sürekli ağlama ve umutsuzluk gibi belirtilere yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. bireysel.

Kötü haber bağımlılığının kişinin sistemini bozabileceğini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bunun kişide ciddi kaygı, depresyon, gerginlik, baş ağrısı ve hormonal değişikliklere yol açabileceğine dikkat çekiyor. Sel, kötü haberlerden uzak durulmasını ve kıyamet alametlerinin etkisine kapılmamak için yavaş yavaş günlük rutinlere dönülmesini öneriyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi  Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, kötü haber bağımlılığı olarak tanımlanan doomscrolling’in kişide yol açabileceği ruhsal ve nörolojik sorunlara değindi ve değerli tavsiyeler paylaştı.

Kötü haber merak uyandırıyor

Doomscrolling’in Türkçe’de sürekli kötü haber okuma eğilimi ve korkunç haberlere bağımlılık anlamına geldiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Doomscrolling, diğer bir deyişle ‘felaket kaydırma’ olarak ifade ediliyor. Kötü haberle birlikte merak duygusu artar ve bir sonraki haber hep yara açarcasına takip edilir. Deprem felaketiyle birlikte gördüğümüz kara haberi takip ederken ekran başında ya da sosyal medya karşısında geçirilen zamanın farkında bile değiliz.”

Doomscrolling önemli semptomlara yol açar

Afet mesaisiyle birlikte ekran başında kalma süresinin uzadığına ve kişilerin ruh sağlığının da önemli ölçüde etkilendiğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Afet kayması bireylerde ikincil travmalara neden olabiliyor. İkinci travma durumunda kişi felakete maruz kalmasa bile sanki yaşamış gibi süreçleri takip edebilir ve travmanın belirtilerini zihninde kurgulayarak maruz kalabilir. Semptomların ortasında irkilme hissi, sürekli ağlama ya da ağlama isteği, uykusuzluk ya da çok fazla uyumsuzluk, iştahsızlık ya da aşırı yeme, sıkıntı, kaygı ve umutsuzluk görülebilir. Bireylerin bu duygulara sahip olmaları için doğrudan bir beyin sarsıntısı yaşamalarına bile gerek yoktur. Bireyler tüm bu semptomları gün boyu yapacakları doomscrolling ile yaşayabilirler.

Kişinin sistemini bozabilir.

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın durdurulamayan kötü haber takip etme alışkanlığının nedenlerini ve yol açtığı sorunları şöyle özetliyor:

– Bir afet yaşamamış olsak bile, afet ortamıyla bağlantı kurma ve neler olup bittiğini öğrenme ihtiyacı vardır. Bu kişiler genellikle bunu yardıma ve faydalı bilgiler öğrenmeye ihtiyaç olarak yorumlasalar da bu oran oldukça düşüktür. Bilginin yararlı olmadığını anladığımız anda, bunun bir kıyamet kaydırma olduğunu anlamalı ve onu durdurmalıyız.

– Durumu bilmek durumu kontrol etme niyeti verir. Afetler bizler için bir bilinmezliği işaret eder ve bilinmezlik insan psikolojisinin baş edemediği en kritik noktalardan biridir. İnsan her zaman kıyamet kaydırma ile kontrol ettiğini düşünür. Ancak durum kişinin kontrolünün çok ötesinde olduğu için, yalnızca korkuya ve kontrol edilemezliğin onaylanmasına yol açar.

– Tehlikenin algılanması sınır sistemimizin sürekli tetikte olmasına neden olur. Evrimsel olarak da tehlikeyi sezmek ve tetikte olmak değerlidir ama beynin sürekli tehlike algısını yenilemesi ve sürekli tetikte olması sınır sistemini istikrarsızlaştırabilir ve psikiyatrik hastalıklara neden olabilir.

– Dommscrolling kişinin sistemini bozabilir. Kişide şiddetli kaygı, depresyon, gerginlik ve şikayetler başlayabilir. Hormon düzeylerinde değişikliklere neden olabilir. Sindirim sistemi sorunlarına, dikkat ve konsantrasyon sorunlarına, baş ağrılarına, uyku ve iştah sorunlarına neden olabilir.

Doomscolling’den kurtulmak mümkün mü?

Sanki her şey mükemmelmiş gibi bir kenara çekilip deprem felaketi yokmuş gibi hareket etmenin gerçekçi bir yaklaşım olmayacağını belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “İkincil travmanın da insanları ne kadar etkilediğini söylemek mümkün. travma yaşamış olanlar ve travma sonrası stres bozukluğu olanlar etkilenir. İkincil bir travma yaşamamak için kıyamet kopmasından uzak durmak çok önemli” dedi.

Taşkın, bireye giderek zarar veren bu durumu değiştirmenin mümkün olduğunu şu önerilerle anlattı:

– Sınırları belirleyin ve günlük saatleri belirleyin : Günün belirli saatlerini haberlere ayırırsanız, odak noktanız her zaman haber olmayacaktır. Bu aynı zamanda endişenizi azaltmanıza da yardımcı olacaktır.

– Rutinlere kademeli geçiş: Rutinlere kademeli dönüş, bireye bir inanç duygusu verir. Okul, iş, kurs ve spor gibi her zaman devam ettiğiniz alanlar varsa, bunlara devam etmek değerli bir gerginlik giderici olacaktır.

– Kendi bedeninizle temasa geçmek: Depresif halinizden dolayı gün içinde hiçbir şey yapmak istemeyebilirsiniz. Bu durumda doomscrolling’e geri dönebilirsiniz. Kendinizi durdurmaya çalışın ve vücudunuz için neyin yeterli olacağına odaklanın. Sıcak bir alan, rahat bir vücut kondisyonu, gerginliği dengelemek için kısa bir yürüyüş ve temiz hava gibi size iyi gelen rutinlerden kesilmiş bir modül deneyin.

– İnsanlarla yüz yüze iletişim kurun:İmkânınız elveriyorsa afetzedelerle temasa geçip takviyeler yapmanız çok daha verimli olacak, size iman etme ve iman etme duygusu verecektir.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

haber-arapgir.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu