Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin canlı yayında soruları yanıtladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, emekli olacak yaşa (EYT) gelenlerin ilk maaşlarını 1 Mart’ta almalarına olanak sağlayacak düzenlemenin Meclis’ten geçeceğini düşündüğünü söyledi.
Bilgin, Bengü Türk TV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.
Kamu Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü müzakereleri kapsamında TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ genel liderleri ile bir araya geldiklerini hatırlatan Alım, “Sürecin kısa sürmesi yönünde bir arzuları var. Aynı görüş, uzatmanın bir anlamı yok.” dedim.
EYT yönetmeliğinin sorulması üzerine Bilgin, “Meclis’ten 1 Mart’ta EYT üyelerinin ilk maaşlarını alabilecekleri bir yönetmelik çıkacağını düşünüyorum.” sözünü kullandı.
“EYT ile ilgili olarak 9 Eylül 1999 tarihini geri almak mümkün mü?” Soruyu yanıtlayan Alım, “Hayır, çünkü bizim EYT dediğimiz şey, 8 Eylül’de geçerli olan yasanın değiştirilerek yaş şartının getirilmesi. Dolayısıyla bu tarihte işçi olması gerekiyor ki veya çalışsın” dedi. yaşlı olabilir.” dedi.
Stajyer ve çırakların EYT ile ilgili durumlarının sorulması üzerine Alım, emeklilik için “ikramiye gün sayısı”, “yıl sayısı” ve “yaş” kuralları olduğunu hatırlattı.
EYT yönetmeliği ile yaş kuralının kaldırıldığını belirten Vedat Alım, stajyer ve çıraklar konusunda şu şekilde konuştu:
“Stajyerler işyerinde çalışmakla bir menfaat tesis etmezler, iş akdi gerçekleşmez. Çünkü işveren onlara prim ödemez. Bu onlar için geçerli bir durum değildir. Staj için oraya giderler. Eğitim sürecinde başlarına bir şey gelmesin diye devlet onlara sağlık sigortası ödüyor.” Sigortayı vasi ayarlıyor. İş sözleşmesi ile karıştırmamak gerekir. Orada böyle bir karışıklık var. Ödünç alma vb. söz konusu değildir. Patronunuz kim olacak, kimin adına borçlarınızı yatıracaksınız? Dolayısıyla iş sözleşmesinin gerektirdiği kural ve standartların hiçbiri söz konusu değil.”
“SGK çalışanları çok çalıştı”
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanlarının bu süreçte ciddi yoğunluk yaşadığını hatırlatan Bilgin, “SGK çalışanlarının üzerinde çok büyük bir yük vardı ve arkadaşlarımız çok çalıştılar. Bazen başvurulara cevap vermeye çalıştılar. Cumartesi Pazar demeden birkaç hafta.Özellikle yılbaşı öncesi bu yoğunluk yaşandı,Hala bir yoğunluk var.Bu nedenle Meclisimizden SGK çalışanları ve çalışan arkadaşlarımız için bir nevi ikramiye diyebileceğimiz bir düzenleme yapmasını bekliyoruz. Bu sürece katkıda bulunmak.” dedim.
“Bu arkadaşların takım sorunlarını çözeceğiz”
Vedat Bilgin, sorunların çözümü için dosya üzerinde çalıştıklarının altını çizerek, “Şu anda elimizdeki belge devamsız işçi belgesi. Birçok farklı kurum var. Birçok farklı kurumda kesintili işçi var. Şeker fabrikalarında var. , demiryollarında, birçok kurumda. Biz bu konuyu çözeceğiz, bu konuyu çözeceğiz, bu arkadaşlarımızın takım sorunlarını da çözeceğiz. Çözeceğiz. Bu belgeyi de kapatacağız.” açıklama yaptı.
İsveç’in Stockholm kentindeki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yakılmasını şiddetle kınayan Bilgin, bunun tesadüfen meydana gelen bir eylem olmadığını vurguladı.
Bilgin, bu eylemin neden diğer Müslüman ülkeler yerine Türkiye Büyükelçiliği önünde gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Bunun birkaç anlamı var. Birincisi, dünyada İslam eşittir Türklük olarak görülüyor. İslam’ın temsilcisi Türkiye olarak görülüyor. Haçlı’nın düşmanı olan Haçlı denilince yeri burası. Çünkü Haçlılar burada yenildiler, bu topraklarda yenildiler.Bu zihniyet yüzünden Batı’nın devletlerin derin dehlizlerinde nasıl üretildiğini, patolojik tiplerde nasıl açığa çıktığını görüyoruz.”
Bakan Alım, bu olayın aynı zamanda Türk demokrasisine yönelik bir saldırı olduğunu kaydetti.